Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

przekąski

Sambusa- obłędnie pyszne arabskie pierożki

Produkty:

Ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 1/3 szklanki wody
3 łyżki oleju

Farsz:

100 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
pęczek szczypiorku
pęczek pietruszki
1 czerwona cebula
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
olej

Czas przygotowania: około 30 minut

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso do momentu zabrązowienia.
Dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę i lekko podsmażamy.
Dodajemy posiekany szczypiorek oraz pietruszkę i przyprawiamy.
Całość mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze przez krótką chwilę.
W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól i olej.
Dodajemy wodę w takiej ilości, aby wyrabiane przez nas ciasto było elastyczne i ciut lepiące.
Podsypując nieco mąką wyrabiamy ciasto przez około 2 minuty.
Ciasto wałkujemy do grubości około 1 mm.
Wycinamy koła, które nadziewamy farszem i zamykamy w pierożki.
Pierożki wrzucamy do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażymy przez kilka sekund do zarumienienia się ciasta.
Po usmażeniu, wyławiamy i odsączamy na papierze z nadmiaru oleju.

Podajemy na ciepło, chociaż na zimno również są pyszne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation